Wykonanie
Jako, że sezon na suszenie w pełni więc, także i my przyłączyliśmy się do suszarnianego szaleństwa - w pozytywnym rozumieniu tego słowa. Napisałam my - bo uczestniczymy w tym projekcie w czwórkę:- Lulu i ja - jako główne pomysłodawczynie nowych albo odkrywanych na nowo suszonych smakołyków oraz- Marecek i Stary Wielbłąd jako testerzy (zresztą obaj bardzo wymagający) naszych suszonych wynalazków.Na pierwszy ogień poszły pigwowiec i
pigwa czyli polska
cytryna. O walorach zdrowotnych tych
owoców nie trzeba nikogo przekonywać, ale mocno kwaskowaty smak pigwowca nie każdemu odpowiada.Postanowiłyśmy z Lulu ususzyć
owoce w dwóch wariantach - jako zdrowy dodatek do
herbaty oraz jako...
chipsy.Składniki
owoce pigwy lub pigwowca - dowolna ilość, która zmieści się w Waszej suszarce do
owoców i
grzybów (w naszych suszarkach mieszczą się zazwyczaj po 2 - 3 kilogramy na jedno suszenie)
cukier lub płynny
miód - po 3-6 łyżek na każdy kilogram
owoców (w zależności od Waszych preferencji
smakowych)
woda - taka ilość, aby zakrywała
owoce do połowy - na kilogram
owoców to zazwyczaj około 0,7 litra
wodyOwoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek pozbawić nasion. Pokrojone
owoce umieścić w naczyniu, posypać
cukrem lub polać
miodem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać i odstawić na jedną - dwie doby do lodówki.Po tym czasie
owoce powinny puścić niewielką ilość soku. Do naczynia z
pigwą (lub pigwowcem) dodać
wodę, całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum i od czasu do czasu mieszając, gotować jeszcze około 10 minut.
Owoce wylać na sito i poczekać aż nieco odciekną, po czym ułożyć na sitach suszarki.Suszymy najpierw na poziomie pierwszym, a po 3-4 godzinach dosuszamy na 2 lub 3 poziomie.Całkowity czas suszenia w przypadku naszej suszarki firmy MPM model MSG-04 wynosi około 7-8 godzin, w przypadku pigwowca i około 6 - 7 godzin w przypadku
pigwy.Ususzone
chipsy mogą się lekko kleić, ale nie powinny być zbyt mocno wysuszone. Można je traktować jako
chipsy lub zdrowe
cukierki o smaku
cytrynowym.Przygotowywanie
pigwy lub pigwowca do
herbatyOwoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek można pozbawić nasion, ale nie jest to konieczne.Pokrojone
owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim lub trzecim poziomie przez około 8 godzin.