Wykonanie
Zrobienie domowej
galaretki jest bardzo proste i wcale nie trudniejsze niż zrobienie
galaretki z
torebki. Wystarczy podgrzać sok z
owoców i dodać do niego
żelatynę. Prostota wykonania obu
galaretek jest podobna, jednak smak zupełnie inny. Ta domowa oczywiście jest smaczniejsza i ma naturalny smak, a nie "identyczny z naturalnym". Poza smakiem jest również o wiele zdrowsza, w końcu powstaje z prawdziwych
owoców. Ta pomarańczowa posypana
czekoladą smakuje trochę jak delicje ;)Taką
galaretkę można oczywiście użyć do ciast i deserów, na pewno będą smaczniejsze niż z
galaretką z proszku.Zamiast
pomarańczy możesz użyć innych
owoców.
Składniki:sok wyciśnięty z 4 dużych
pomarańczy ( u mnie było to 380 ml)około 60 g
cukru (ilość zależy od słodkości
pomarańczy)1 czubata łyżka
żelatyny (12 g)Sok wyciśnięty z
pomarańczy wlej do garnka. Jeśli chcesz, aby
galaretka wyszła "czysta", to możesz sok przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam, bo lubię jak coś w niej pływa). Wsyp
cukier, podgrzej mieszając i doprowadź do wrzenia. Zdejmij ognia i wsyp
żelatynę. Mieszaj do momentu aż
żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przelej do foremek silikonowych lub innych pojemniczków, miseczek. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, żeby
galaretki stężały. Żeby wyjąć
galaretkę z foremki zanurz ją najpierw w ciepłej wodzie, wtedy łatwiej odejdzie. Wierzch możesz posypać wiórkami
czekolady.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny