ßßß
Piję różowe wino i słucham przed wyjazdem Melody, Melody Gardot. A po powrocie z wakacji, nim stopy dobrze dotkną nowej trawy w ogrodzie, pędzę na jej koncert, który w Warszawie pod koniec lipca... ajajaj wakacyjnie, letnio, nastrojowo brzmi dziś "Mira" z najnowszej płyty Melody Gardot...Już się mogę doczekać nowych smaków, wrażeń, widoków. Uwielbiam podróżować, a tym razem będzie to moja pierwsza Wielka Włoska Wyprawa. Co z niej przywiozę? zupełnie nie wiem i to jest najciekawsze :)Ale nim wyjadę, mam dla Was coś pysznego. Koniecznie zróbcie w słoneczny tarasowo-ogrodowy weekendtę sałatkę, bo jest prześliczna, cudownie letnia i zawiera moje ulubione letnie smaki - na dwóch pajdach opieczonego nad ogniem chleba ułożyłam soczyste, grillowane brzoskwinie doprawione rozmarynem i oliwą, grillowany na płycie słony i pyszny ser halloumi. Rukolę skropiłam oliwą z nutą chilli, dodałam świeże maliny i oprószyłam grubą morska solą i płatkami chilli. Zachwyćcie się!
na 2 osoby2 dojrzałe brzoskwinieoliwa extra virginposiekane igiełki rozmarynusól i pieprz4 pajdy chleba na zakwasie, ciabatty lub wiejskiego chleba pszennegooliwa extra virgin z chilli8 plastrów sera halloumirukolapłatki chillibalsamicogruboziarnista sól morskaW misce dopraw oliwę z oliwek: wymieszaj ja z posiekanymi igiełkami rozmarynu, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Brzoskwinie przekrój na ćwiartki usuwając pestkę. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z przyprawioną oliwą z oliwek. Odstaw na kilkanaście minut.W tym czasie pajdy chleba spryskaj oliwą doprawioną chilli i grilluj z obu stron, aż staną się chrupiące. Przełóż na talerze po 2 kromki na osobę. Na grilla połóż płytę lub patelnię i podrumień z obu stron plastry sera halloumi, a następnie przełóż na talerz z kromkami chleba. Ułóż na grillu ćwiartki brzoskwini, grilluj ok minut, a następnie przewróć, by druga strona też się lekko zrumieniła. Nie grilluj owoców zbyt długo, by pozostały jędrne i soczyste. Przełóż brzoskwinie na przygotowane talerze.Rukolę wymieszaj z oliwą extra virgin zaostrzoną chilli i balsamico, wyłóż na owoce, posyp malinami, kryształkami grubej soli morskiej i płatkami chilli.Bon apetit!