ßßß Cookit - przepis na Roladki z grillowanego bakłażana z fetą, miętą i chilli

Roladki z grillowanego bakłażana z fetą, miętą i chilli

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz podejrzałam podobne roladki u Nigelli. Potem był jakiś piknik w Kazimierzu i bakłażany z fetą okazały się hitem wieczoru. Uwielbiamy je, to doskonały dodatek do grillowanych mięs albo danie dla wegetarian. Najlepiej przygotować nadzienie serowe wcześniej i zawijać w jeszcze ciepłe plastry bakłażana zdjęte prosto z grilla. Dodatek chilli cudnie zaostrza smak. Nam zawsze zostaje trochę nadzienia, które wymieszane z rozbełtanym jajkiem świetnie nadaje się na farsz do tarty na kruchym spodzie. Przepis na roladki z grillowanego bakłażana z moimi modyfikacjami ukazał się również się w drugiej części "Kuchni na Majówkę" wydanej w 2010 roku przez Gazetę.
średniej wielkości bakłażan
dobra grecka feta
garść posiekanej świeżej mięty
garść posiekanej natki pietruszki
strączek chilli
oliwa z oliwek extra virgin
pieprz
Fetę rozgnieć widelcem i wymieszaj z posiekaną papryczką chili (do smaku), miętą i natką pietruszki oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem do smaku. Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj obustronnie (można lekko spryskać olejem w trakcie). Na każdy, jeszcze ciepły, plaster bakłażana, nakładaj łyżeczkę sera, zroluj i od razu podawaj. Błyskawicznie znikają z półmiska!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/05/roladki-z-grillowanego-bakazana-z-feta.html