Wykonanie
Pierwszy raz podejrzałam podobne roladki u Nigelli.
Potem był jakiś piknik w Kazimierzu i
bakłażany z
fetą okazały się
hitem wieczoru. Uwielbiamy je, to doskonały dodatek do grillowanych
mięs albo danie dla wegetarian. Najlepiej przygotować nadzienie
serowe wcześniej i zawijać w jeszcze ciepłe plastry
bakłażana zdjęte prosto z grilla. Dodatek
chilli cudnie zaostrza smak. Nam zawsze zostaje trochę nadzienia, które wymieszane z rozbełtanym
jajkiem świetnie nadaje się na farsz do tarty na kruchym spodzie. Przepis na roladki z grillowanego
bakłażana z moimi modyfikacjami ukazał się również się w drugiej części "Kuchni na Majówkę" wydanej w 2010 roku przez Gazetę.
średniej wielkości
bakłażandobra grecka
fetagarść posiekanej świeżej
miętygarść posiekanej
natki pietruszkistrączek
chillioliwa z oliwek extra virginpieprzFetę rozgnieć widelcem i wymieszaj z posiekaną
papryczką chili (do smaku),
miętą i
natką pietruszki oraz kilkoma kroplami
oliwy z oliwek, dopraw
pieprzem do smaku.
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj obustronnie (można lekko spryskać
olejem w trakcie). Na każdy, jeszcze ciepły, plaster
bakłażana, nakładaj łyżeczkę
sera, zroluj i od razu podawaj. Błyskawicznie znikają z półmiska!