ßßß
Składniki :500 gram mąki,380 ml letniej wody,15 gram świeżych drożdży/4 gramy suszonych (dałam 7g),1 łyżeczka miodu/cukru lub melasy,1-2 łyżeczka soli,100 – 125 g czarnych oliwek.Wykonanie :Jeśli nie lubi się oliwek – można dodać ulubione zioła, nasiona lub suszone pomidory, orzechy. Ja oprócz oliwek dodałam moje ulubione oregano (pięknie pachnie taki bochenek).Umieścić mąkę w misce i zrobić wgłębienie pośrodku. W osobnej misce/kubku dodać drożdże i miód/cukier/melasę i dokładnie wymieszać na kremową masę. Dodać letnią, ale nie gorącą wodę – całość dodać do mąki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Posiekać oliwki i dodać do masy – dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą – dokładnie owijając i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Na 20 minut przed upływem 2 godzin wyrastania włączyć piekarnik na 220 st. C i włożyć naczynie żeliwne z nałożoną pokrywką do nagrzania.Wyjąć masę na dobrze podsypaną mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek (masa jest dość rzadka).Kiedy piekarnik osiągnie 220 st. C wyciągnąć naczynie i włożyć do środka chleb. Szybko nakryć pokrywką i włożyć do piekarnika.Piec w temperaturze 220 st. C 40 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut lub ciut więcej do zrumienienia skórki.
CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/4Exposure1/400sISO1000
CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/4Exposure1/320sISO1000