Tradycji ciasteczkowej trudno się oprzeć. Niestety, najnowsze badania na temat otyłości dowodzą, że zapasy uzbierane w czasie świąt najczęściej zostają i tak co roku nasza waga powoli i niepostrzeżenie idzie w górę. Dlatego warto spróbować walczyć z pokusami i kaloriami. Jeśli chodzi o mnie, to jeśli już mam jeść ciastka, to właśnie takie.Składniki:1/4 szklanki masłamigdałowego lub z nerkowców1/4 szklanki miodu1/4 szklanki brązowego cukru purdu2-3 łyżki mleka roślinnego – użyłam migdałowe2 łyżki olejukokosowego1 łyżeczka waniliiszczypta kardamonu1 łyżka zmielonego siemienia lnianegoSuche składniki:1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mąki owsianej (zmielić płatki owsiane w blenderze lub w młynku do kawy)1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mąki pszennejpłatki migdałowe do dekoracjiWykonanie:1. Mieszamy osobno składniki z każdej grupy.2. Obie grupy wymieszanych osobno składników łączymy razem.3. Formujemy kulki maczając ręce w wodzie.4. Kulki rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia formując w ten sposób ciasteczka.5. Posypujemy płatkami migdałowymi.6. Pieczemy w piekarniku (350F) 180C ok. 15 min.