ßßß Cookit - przepis na Baklava, baklawa orzechowa

Baklava, baklawa orzechowa

nazwa

Wykonanie

Moja ukochana... Uwielbiam ją. Będąc w Turcji zajadałam się nią.... nie .... wróć.... obżerałam się nią bez umiaru.... Nic na to nie poradzę .... Chrupiące ciasto filo smarowane roztopionym masłem z grubą warstwą orzechów. Całość solidnie polana słodkim syropem. Przepyszna!!!!!
Przepis jest zlepkiem kilku choć najbliżej mu do przepisu Claudii Roden. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
400g orzechów włoskich+50g do dekoracji
500g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 24 płaty ciasta filo (ok. 500-600g)
300g masła (najlepiej klarowanego)
500ml wody
2 łyżki soku z cytryny
Z cukru odłożyć 6 łyżek i wymieszać je z cynamonem i zmielonymi orzechami.
Pozostały cukier, wodę oraz sok z cytryny zagotować i gotować 10-15 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło roztopić.
Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować go pędzelkiem masłem i wyłożyć pierwszy blat ciasta. Znów smarujemy go masłem i wykładamy kolejny płat. Dół powinien składać się z 10-12 płatów ciasta. Na niego wykładamy połowę orzechów i znów 10-12 płatów ciasta kolejno smarowanych masłem. Następnie druga połowa orzechów. Na górę wykładamy ostatnie 2-4 płaty ciasta. Pozostałość masła wylewamy na wierzch i rozsmarowujemy. Dociskamy i wyrównujemy. Całość kroimy wedle upodobań na małe kwadraty lub romby. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni na złoto (w razie konieczności pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia, by zbytnio się nie rumieniło). Gotową baklavę wyjąć i dokładnie polać wcześniej ugotowanym syropem (cienką strużką wzdłuż nacięć i na cieście - powinno pięknie się wchłonąć). Każdy kawałeczek posypać delikatnie siekanymi orzechami dla dekoracji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/01/baklava-baklawa-orzechowa.html