ßßß Cookit - przepis na Bakława (uproszczona wersja) / Baklava (simple version)

Bakława (uproszczona wersja) / Baklava (simple version)

nazwa

Wykonanie

Bardzo słodkie ciasto. Baaaaardzo :) Jak dla mnie obowiązkowy zakup w barze z kebabem. Kiedyś myślałam, że strasznie dużo z nim roboty, ale okazało się, że wcale nie tak wiele :)
Very sweet pastry. Veeeeery sweet :) For me it is the „must have” in kebab bar. Once I thought it was so much work to make it, but it turned out it isn’t :)

Składniki (na foremkę 22 x 13cm):
125g cukru
75ml wody
sok z cytryny (do smaku)
0,5 opakowania mrożonego ciasta filo (ok. 225g)
75g orzechów włoskich
50g migdałów
0,5 łyżeczki cynamonu
2-3 zmiażdżone goździki
100g masła
kilka rozdrobnionych pistacji (opcjonalnie)
Przygotuj syrop – gotuj cukier i wodę na małym ogniu zdejmując pojawiającą się pianę. Jak cały cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny (do smaku, ok. łyżki – jeżeli syrop jest gorący, poczekaj z próbowaniem, aż przestygnie!)
Rozdrobnij orzechy i migdały, wymieszaj z przyprawami
Rozpuść masło
Przygotuj foremkę – wysmaruj ją roztopionym masłem (użyłam formy o wymiarach ok. 22cm x 13cm)
Przytnij arkusze ciasta do wielkości formy (najczęściej robię trochę większe, żeby nachodziły na ścianki, z tej porcji ciasta otrzymuję ok. 20-22 arkuszy)
Smaruj każdy (!) arkusz masłem i układaj w formie jeden na drugim, aż zużyjesz połowę z nich (najwygodniej jest smarować drugą stronę po włożeniu ciasta do formy)
Nałóż mieszankę orzechowo-migdałową (jeżeli nie masz pistacji, zostaw trochę mieszanki do dekoracji)
Ułóż na orzechach resztę ciasta jak poprzednio – warstwa po warstwie
Natnij ciasto (aż do dna foremki) w taki sposób, by powstały porcje – po upieczeniu pokrojenie go będzie niemal niemożliwe
Pozostałym masłem posmaruj wierzch
Piecz ok. 30-35minut w 180⁰C aż wierzch się zrumieni
Po wyjęciu z pieca zalej syropem – GORĄCE ciasto ZIMNY syrop, lub ZIMNE ciasto GORĄCY syrop (ZIMNY = w temperaturze pokojowej)
Posyp porcje ciasta odrobiną mieszanki orzechowo-migdałowej lub rozdrobnionymi pistacjami
Jak syrop wsiąknie i ciasto przestygnie – będzie gotowe
Smacznego :)
*jeżeli ciasto jest posypane dużą ilością mąki, postaraj się części pozbyć np. przy pomocy pędzelka
** moim zdaniem baklava jest najsmaczniejsza, gdy jest jeszcze ciepła :)

Ingredients (for 22 x 13 mold):
125g of sugar
75ml of water
lemon juice (to taste)
0 , 5 package of frozen filo pastry (about 225g)
75g of walnuts
50g of almonds
0 , 5 tsp of cinnamon
2-3 crushed cloves
100g of butter
few crushed pistachios 9optional)
make the syrup – cook sugar and water on a low heat, taking off the foam from the top. When sugar desolves, take it off the heat and add lemon juice (to taste, about 1 tablespoon – if syrup is hot wait with tasting until it cool down!)
blend walnuts and almonds, mix with spices
melt the butter
prepare your mold – brush it with melted butter
cut filo into the shape of the mold (I cut it a bit bigger so it goeas a bit up the edges. From this amout of filo I get 20-22 sheets)
brush every (!) sheet of filo with butter and put one on another, until you used half of them (it’s easier to brush the other side when it’s in the mold)
put walnut-almond mix onto the pastry in the mold (if you won’t use pistachios later, leave a bit of it at the side, for decoration)
put the rest of the pasttry on top of it as you did with first half of the batch – sheet after sheet
cut the pastry (to the bottom of the mold) to portion it – after baking it won’t be possible to make it nicely
brush the pastry with remaining butter
bake for about 30-35 minutes in 180 C until top turns golden
after taking it out of the oven, pour syrup all over it – HOT pastry – COLD syrup, COLD pastry HOT syrup (COLD = room temperature)
sprincle portions of pastry with walnut-almond mix or crushed pistachios
when syrup get into the cake and it cool down a bit – it’s ready
Bon appetit! :)
*if there is much flour on the pastry try to get rid of it by using a brush
**in my opinion baklava tastes best when it’s still warm :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/06/21/baklava-baklawa-uproszczona-wersja