ßßß
Opakowanie ciasta filoOrzechy włoski i pistacje ( ciężko mi powiedzieć ile,to zależy od was jak lubicie)Masło klarowane ( ja chyba użyłam kostki masła,może troszkę więcej)3 szklanki cukru3 i 1/2 szklanki wody
Orzechy i pistacje mielimy,albo rozgniatamy młotkiem, co tam mamy w domu ;)Przygotowujemy syrop:Wodę w raz z cukrem gotujemy,po zagotowaniu gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Następnie Blachę ( taką co mam na wyposażeniu piekarnika) smarujemy masłem,na to kładziemy 3 płaty ciasta,znowu smarujemy masłem,i kładziemy kolejne 3 płaty ciasta.Smarujemy masłem,kładziemy 2 płaty ciasta,posypujemy naszymi orzechami i pistacjami.Kładziemy następne 3 płaty ciasta,które smarujemy masłem,następne 3 płasty ciasta,i smarujemy resztą masła. Bierzemy ostry nóż i kroimy baklavę wzdłuż i wszerz,mają nam wyjść nie wielkie kwadraty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ciasto pieczemy około 30 minut ( nie otwieramy piekarnika) następnie po wyłączeniu piekarnika zostawiamy naszą w piekarniku jeszcze na jakieś15 minut. Wyjmujemy nasze ciasto, i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Posypujemy pistacjami,niestety mi mało co pistacji zostało więc użyłam orzechów. Ciasto jemy dopiero po około 2-4 godzinach, a najlepsze jest na drugi dzień :)

