ßßß Cookit - przepis na Baklava

Baklava

nazwa

Wykonanie

Baklava, baklawa, bakława za tymi nazwami kryje się bardzo słodkie i lepkie, bogate w orzechy ciasto, które pochodzi z kuchni tureckiej, spotykane również w kuchni ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej.
Ciasto filo przełożone nadzieniem z orzechów, cukru i cynamonu, zalane słodkim syropem na bazie cukru i miodu z dodatkiem soku z cytryny.
Przepisów na baklavę jest wiele, a poniżej znajdziecie sposób w jaki ja ją przyrządzam.
Baklava
Składniki:
Opakowanie ciasta filo
180 g roztopionego masła
trochę wody
Nadzienie
50 g pistacji niesolonych
250 g orzechów pekan lub włoskich (może być mieszanka)
55 g drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu (ewentualnie jeszcze inne przyprawy korzenne)
Syrop
250 g cukru
100 g miodu
100 ml wody
sok z jednej cytryny
Orzechy, pistacje, cukier i cynamon zmiksuj w malakserze, tak żeby orzechy były posiekane.
Blaszkę posmaruj masłem. Ułóż 3 płaty ciasta filo jeden na drugim w blaszce, każdy z nich smaruj kolejno masłem (jeśli płaty ciasta są większe od blaszki, wytnij odpowiedni rozmiar-moje były więc zamiast na 4 warstwy ciasta starczyło mi na 5).
*Ciasto "oczekujące" koniecznie przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło do czasu aż przyjdzie na nie kolej*
Na posmarowane 3 płaty ciasta wysyp 1/3 nadzienia. Postępuj tak samo z resztą ciasta i nadzienia, kończąc warstwą ciasta (powinny powstać 3 warstwy nadzienia - w mojej mniejszej blaszce 4).
Wierzchnią warstwę potnij w rąby, posmaruj masłem i spryskaj lekko wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 45 minut lub aż ciasto będzie dobrze przyrumienione.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotuj syrop. Wszystkie składniki na syrop umieść w rondelku i podgrzej na dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, zmniejsz lekko ogień i gotuj jeszcze ok 10 minut lub do czasu aż lekko zgęstnieje. Odstaw żeby trochę przestygł.
Upieczone, gorące ciasto zalej syropem i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przykryj folią i przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/02/baklava.html