ßßß Cookit - przepis na Tort Szwarcwaldzki czyli Czarny las

Tort Szwarcwaldzki czyli Czarny las

nazwa

Wykonanie

Kolejny klasyk... Do tej pory robiłam go na zwykłym biszkopcie kakaowym, przekładałam bitą śmietaną i wiśniami. Dzisiejszy przepis Pierra Herme znaleziony na stronie Cioccolato Gatto jest nie tyle bardziej skomplikowany, co wymaga większych przygotowań, ale zapewniam Was, że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni i pokusić się o zrobienie tej wersji tortu. Polecam baaardzo :)
Składniki na wiśnie:
125g porto lub wiśniówki
sok z 1/2 pomarańczy
4 zgniecione ziarna pieprzu
1 mała laska cynamonu
skórka z cytryny (tylko żółta cześć) pokrojona w duże plastry
ok 350g wiśni (u mnie w syropie)
Wszystkie składniki oprócz wiśni umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Na wrzątek wrzucamy wiśnie i gotujemy ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy, wyjmujemy przyprawy i skórkę cytrynową. Osuszamy na ręczniku papierowym. 12 najładniejszych sztuk odkładamy do dekoracji.
Składniki na blaty czekoladowe:
40g kakao
35g mąki pszennej tortowej
3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
75g rozpuszczonego masła
9 żółtek
5 białek
150g cukru
Białka ubijamy ze szczyptą soli i z połową cukru na sztywna pianę. W oddzielnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Mąki i kakao przesiewamy i mieszamy. Masło i połowę sypkich składników dodajemy do żółtek i miksujemy, dodajemy część białek i miksujemy dalej. Wymieszać całość ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Ciasto wylać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez ok.35 minut do suchego patyczka. Upieczony wystudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Składniki na syrop:
70g cukru
70g wody
4 łyżeczki zalewy w której macerują się wiśnie
Wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić na noc do lodówki
Składniki na warstwę czekoladową:
375g śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru
65g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
150g serka mascarpone
Śmietankę, cukier i posiekaną czekoladę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia, dodajemy kakao, serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki na warstwę waniliową:
375g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
2,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka wiśniówki
Żelatynę zalać wodą i odstawić. 300g śmietany kremówki ubić na sztywno z cukrem. Dodać ziarenka wanilii. 75g śmietany podgrzać z laską wanilii. Wystudzić lekko. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i gdy stanie się gładka i płynna dolać do śmietanki wcześniej podgrzewanej. Wymieszać. Dodać łyżkę ubitej śmietany i wymieszać raz jeszcze. Na koniec całość delikatnie wmieszać do ubitej kremówki.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz. Skropić go 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę waniliowej śmietany, na niej ułożyć odcedzone wcześniej wiśnie, a następnie przykryć je drugą częścią waniliowej śmietany. Przykryć blatem który znów ponczujemy. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężało. Wyłożyć 2/3 czekoladowej śmietany i przykryć ostatnim naponczowanym blatem. Na wierzch wyłożyć resztę czekoladowej śmietany i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Składniki do dekoracji:
wiórki czekoladowe
12szt wcześniej odłożonych wiśni
375g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Śmietaną wysmarować dokładnie boki, a na wierzchu zrobić 12 rozetek tylką 2C lub 1M. W każdej rozetce umieścić po jednej wisience. Boki obsypać drobnymi, a wierzch grubymi wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/09/tort-szwarcwaldzki-czyli-czarny-las.html