ßßß Cookit - przepis na Gagarin, fuga vel pleśniak z czarną porzeczką

Gagarin, fuga vel pleśniak z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Przeglądałam ostatnio swoje zapiski ze starego zeszytu z przepisami i trafiłam właśnie na to ciasto. Wieki go nie jadłam... Przepis dostałam od cioci będąc jeszcze nastolatką :) W internecie funkcjonuje pod wieloma nazwami: Gagarin, fuga, pleśniak, skubaniec.... Można go zrobić w klasycznej wersji z dżemem i białą pianą lub wzbogacić o owoce i nadać pianie lekko czerwony kolor za sprawą kisielu. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
2,5- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
250g margaryny
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
50g cukru
2 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Trzy kule ciasta wstawić do lodówki na minimum 30 minut by się dobrze schłodziły.
Składniki na warstwę bezową:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
1 kisiel czerwony (opcjonalnie, niekoniecznie)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca. Jeśli decydujemy się na dodanie kisielu to wsypujemy go na koniec i mieszamy dokładnie.
ponadto:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
150-200g owoców czarnej porzeczki (opcjonalnie niekoniecznie)
Blaszkę (24x35) wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą kulę jasnego ciasta zetrzeć na grubej tarce na spód. Rozsmarować na niej dżem i ułożyć czarną porzeczkę. Zetrzeć ciasto kakaowe i wyłożyć pianę z białek. Wierzch posypać jasnym startym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje i najłatwiej kroi się po wystudzeniu. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/gagarin-fuga-vel-plesniak-z-czarna.html