ßßß Cookit - przepis na Nalewka z jarzębiny lub kaliny

Nalewka z jarzębiny lub kaliny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejna propozycja na pyszny trunek. Dzisiaj proponuję Wam mocną nalewkę która możecie zrobić zarówno z owoców jarzębiny jak i kaliny. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek". Polecam baaardzo :)
Składniki:
1,5 kg dojrzałych owoców jarzębiny lub kaliny (samych kulek)
1 kg cukru
1 l spirytusu
Jarzębinę przebrać, umyć i wstawić na noc do zamrażarki celem przemrożenia. Następnie wyjmujemy, rozgniatamy np tłuczkiem i zasypujemy cukrem. Przykryć gazą i odstawić w nasłonecznione ciepłe miejsce na 2 dni. Po tym czasie zalać spirytusem zakręcić i odstawić na 3 dni. Po tym czasie nalewkę przelać przez sito i czterokrotnie złożoną gazę. Odstawić na tydzień i odczekać aż nalewka się sklaruje. Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę. Rozlać do butelek i zakorkować. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/nalewka-z-jarzebiny-lub-kaliny.html