Wykonanie
Kolejna propozycja na pyszny trunek. Dzisiaj proponuję Wam mocną
nalewkę która możecie zrobić zarówno z
owoców jarzębiny jak i kaliny. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga
Nalewek". Polecam baaardzo :)Składniki:1,5 kg dojrzałych
owoców jarzębiny lub kaliny (samych kulek)1 kg
cukru1 l
spirytusuJarzębinę przebrać, umyć i wstawić na noc do zamrażarki celem przemrożenia. Następnie wyjmujemy, rozgniatamy np tłuczkiem i zasypujemy
cukrem. Przykryć gazą i odstawić w nasłonecznione ciepłe miejsce na 2 dni. Po tym czasie zalać
spirytusem zakręcić i odstawić na 3 dni. Po tym czasie
nalewkę przelać przez sito i czterokrotnie złożoną gazę. Odstawić na tydzień i odczekać aż
nalewka się sklaruje. Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę. Rozlać do butelek i zakorkować. Smacznego :)