ßßß Cookit - przepis na OBŁĘDNE PORZECZKI w słoiku!! (bez cukru)

OBŁĘDNE PORZECZKI w słoiku!! (bez cukru)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Aaaaaaaaaaaaa!
Eureka!
Mam!
Marzyłam o nich co sezon!
Yes! Yes! Yes!
Znalazłam przepis na porzeczki babci które śnią mi się po nocach!
Wyjmowane ze słoika miały zapach tych rwanych prosto z krzaka!
Konsystencja - dużo niemalże całych owoców!
Aromat.... BOSKI!
To nie był aromat li tylko owocu.
To był zapach całego krzewu owocowego,
uginającego się pod ciężarem owoców rozgrzanych lipcowym słońcem!
:)
Teraz już wiem dlaczego.
Te porzeczki NIE BYŁY GOTOWANE.
Zasypywane cukrem stały w babcinej piwnicy i czekały na mnie i siostrę...
Tego smaku, aromatu nie da się zapomnieć.
Mam nadzieję że moje choć trochę mi te chwile przypomną.
Dzięki Babciu!
Macham w górę!
:*
Składniki: na 2 kg porzeczek powinno być 2 razy więcej cukru.
(z racji unikania cukru w ogóle, zasypaliśmy je ksylitolem w ilości równej ilości porzeczek.
I zobaczymy! ;))
wyparzone bardzo dokładnie słoiki
pergamin nasączony spirytusem
Wykonanie:
Porzeczki oczyść, przepłucz na sicie (użyj tylko zdrowych i bardzo dojrzałych owoców) i wymieszaj w misce z ksylitolem. Przełóż do wysterylizowanych słoiczków, przykryj pergaminem nasączonym porządnie w spirytusie i zakręć zakrętką przetartą dokładnie spirytusem.
Przechowuj w bardzo niskiej temperaturze
(około 5 stopni, może być lodówka, zimna piwnica itp.)
W literaturze podają że tego typu przetwory można przechowywać około 2-3 miesięcy.
Jak będzie - zobaczymy.
Myślę, że warto!
:)
Ciao!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/07/obedne-porzeczki-w-soiku-bez-cukru.html