Wykonanie
Właśnie przelałam moją
nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam.
Orzechy na
nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych
orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy problemach z przewodem pokarmowym.
Składniki: na kilo
orzechówpół kilo
cukrupół litra
spirytusuUmyte
orzechy kroimy na ćwiartki (najlepiej w rękawiczkach). W dużym słoiku mieszamy
orzechy z
cukrem i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Co kilka dni mieszamy a po 2 tygodniach rozcieńczamy
spirytusem. I znów odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy
syrop a łupinki wyrzucamy. Taki miesięczny
syrop ma już właściwości zdrowotne ale najlepszy smak
nalewka uzyskuje po około roku...