ßßß Cookit - przepis na Nalewka z czerwonych mirabelek

Nalewka z czerwonych mirabelek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Poziom trudności
Mirabelki to owoce, które pamiętam z dzieciństwa. Mój tata był wielkim fanem kompotu z tych małych śliweczek, a mirabelki przywoził od swojej mamy. W Warszawie nie można kupić mirabelek ani w sklepach, ani na bazarkach. W zeszłym roku złaziłam większość z nich, lecz mirabelek nie znalazłam. Na szczęście mam przyjaciół, a oni mają na swojej działce dorodne drzewa mirabelkowe i chętnie się dzielą tymi pięknymi, cudownie pachnącymi małymi śliwkami.
Nalewka z mirabelek jest bardzo smaczna. Ta, dodatkowo ma ładny kolor, bo jest z cudownych, czerwonych mirabelek z lubelskiego sadu. Renata, dziękuję
Porcja na ok. 2 litry nalewki
Składniki:
1 , 2 kg mirabelek czerwonych
1 l spirytusu
2 łyżki pestek
400 g cukru
350 ml wody
Sposób przygotowania:
Mirabelki opłukać i wypestkować (im dojrzalsze śliwki, tym łatwiej je wypestkować). Miąższ wrzucić do dużego słoja, dodać 2 łyżki pestek, pozostałe pestki wyrzucić. Śliwki zalać spirytusem i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4 tygodnie.
Po tym czasie zlać alkohol do butelek, a owoce zasypać cukrem i zalać przegotowaną zimną wodą, odstawić na kolejne 2 tygodnie. Zlać syrop z owoców i zmieszać z alkoholem. Rozlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/01/nalewka-z-czerwonych-mirabelek