Wykonanie
Karnawał powoli się kończy więc
będę musiała przystopować z alkoholowymi przepisami, przynajmniej na czas Wielkiego Postu. Dlatego dzisiaj jeszcze pokażę
nalewkę, która zrobiłam już dawno chociaż zalecane pół roku leżakowania jeszcze nie minęło to moc i smak już są odpowiednie. Przepis znalazłam na tym blogu .
Składniki:3 g
waniliicukierspirytusWanilię pokroić na centymetrowe kawałki, a najlepiej przeciąć jeszcze na pół. Zalać je w słoiku pól szklanki
spirytusu i trzymać w ciepłym miejscu przez tydzień. Kilogram
cukru rozpuścić w 3/4 l
wody i postawić na małym ogniu. Kiedy zacznie się gotować, bardzo powoli i stale mieszając wlać 1 l
spirytusu, żeby się sam klarował. Zdjąć z ognia, dodać
spirytus, w którym się moczyła
wanilia (jednak ja przestudziłam trochę
spirytus). Wymieszać. Po przestygnięciu przelać przez szmatkę bądź bibułę filtracyjną do butelek. Dobrze zamknąć i zostawić nietknięte przez pół roku.Na zdrowie:)