Wykonanie
Pstrąg to jedna z naszych ulubionych ryb :) Najczęściej robię ją dietetycznie piekąc
rybę w piekarniku zawinięta w folię tak jak tutaj. Czasami jednak nachodzi nas chęć na mniej dietetyczną wersję
pstrąga i wówczas smażę go na rozgrzanym
oleju. Korzystam z patelni grillowej więc tego tłuszczu nie ma wiele ... ale jednak ;) Jeśli lubicie
rybki - to polecam Wam baaardzo :)Składniki:2
pstrągi1
cytrynasól,
pieprzmąka do obtoczenia
pietruszka zielona
przyprawa do ryb (opcjonalnie)
olej do smażenia
Pstrągi dokładnie umyć. Skropić obficie
cytryna i pozostawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie oprószyć
sola i
pieprzem zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Można też doprawić
przyprawa do ryb.
Pstrągi obtoczyć delikatnie w
mące i smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron (ja korzystam z patelni grillowej) delikatnie je przewracając. Podawać z ćwiartką
cytryny oraz z dowolnymi dodatkamiSmacznego :)