Wykonanie
Jedna z lepszych przepalanek jakie miałam okazje smakować ;) Kolor, który niestety nie zaprezentował się dość okazale na zdjęciu w rzeczywistości jest piękny. Piękny aromat... no i ... smak :) Przepis pochodzi z książeżki Kuchnia Siostry Filomeny. Polecam baaardzo :)Składniki:20
rodzynek5
migdałów1
suszona śliwka1/2
orzecha włoskiego1/4
laska wanilii2 łyżki
cukru850 ml
wódki50 ml
spirytusu50 ml
brandy100 ml
wodyRodzynki,
migdały,
śliwkę,
orzecha i
wanilię włożyć do słoika i zalać
spirytusem z połową
wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie. Co drugi dzień zamieszać słoikiem. Po upływie tego czasu płyn zlać i przefiltrować.
Owoce w słoju zalać reszttą
wody i odstawić na 24 godz. Zlać płyn i połączyć z poprzednio zlanym.
Cukier wsypać na suchą patelnię i podgrzewać aż zbrązowieje, ostudzić. Połączyć ze zlanymi płynami,
wódką i
brandy. Wymieszać. Gdy
cukier całkowicie się rozpuści - przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.