ßßß Cookit - przepis na Kluski na parze - paruchy - buchty z sosem śmietanowo - jagodowym

Kluski na parze - paruchy - buchty z sosem śmietanowo - jagodowym

nazwa

Wykonanie

Jedno z ulubionych dań moich dzieci :) Jak to dobrze mieć pomrożone borówki :) Już od jakiegoś czasu za mną chodziły paruchy - dziś się dzieci upomniały i voilà ! są i to z borówkami w październiku :D
Przepis na kluski pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień"
Składniki:
200 ml mleka
2 jajka
30g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
wykonanie thermomix:
wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać 2 min/interwał. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na grubość ok 2 cm i miarką wycinać krążki. Odczekać kolejne 15-20 min do napuszenia. Do naczynia wlać 700 ml wody i zagotować 7min/obr1. Kluski układać na Varomie w dolnej i górnej części. Parować 8 min/temp/Varoma/obr.1
Podawać ze słodką śmietaną, cukrem i dowolnymi owocami.
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozmącić w mleku. Dodać cukier. Mąkę wymieszać z solą. Dodać mleko z drożdżami i rozkłócone jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zostawić je do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm i szklanką wykrawać krążki. Ponownie odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Gotować na parze ok 8-9 minut. Podawać polane sosem śmietanowo-jagodowym (lub jak ktoś woli np z sosem grzybowym lub mięsnym)
Składniki na sos:
1/2 szkl. borówek
200 ml śmietany 18%
cukier waniliowy
cukier puder do smaku
Wszystkie składniki na sos wymieszać (kilka borówek można zostawić do dekoracji)
Jeśli macie borówki mrożone, to przed ich rozmrożeniem przelejcie je osłodzonym wrzątkiem - zachowają piękny naturalny kolor :)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/kluski-na-parze-paruchy-buchty-z-sosem.html