Wykonanie
niedziela, 10 czerwca 2012Składniki:- 340 g
mąki pszennej (ok 1,5 szklanki)- 80 g
cukru (ok 1/4 szklanki)- 125 ml
mleka- 2
jajka- 20 g świeżych
drożdży- 50 g
margaryny (roztopiona i ostudzona)-
cukier waniliowy- szczypta
soli- 250 g
truskawek-
cukier puderPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wrzucić
drożdże, 1 łyżkę
cukru, 2 łyżki
mąki oraz 25 ml ciepłego
mleka. Dokładnie należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
jajka i
sól. Dodać wcześniej przygotowany rozczyn i pozostałe
mleko. Dokładnie należy wyrobić ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę. Dokładnie łączymy. Blaszkę smarujemy
margaryną, przekładamy do niej ciasto i na wierzchu układamy pokrojone w kawałki
truskawki. Przekładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Przestudzone ciasto należy posypać
cukrem pudrem.
Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z Palce LizaćThere's always some truth behind 'just kidding'.Knowledge behind 'I don't know'.Emotion behind 'I don't care'.Pain behind 'It's okay'...