Wykonanie
Nie spodziewajcie się po moim cieście z
rabarbarem jakiś cudów – jest bardzo proste w przygotowaniu, a i efekt końcowy jak najbardziej zwyczajny – aczkolwiek smacznyPo prostu nie mam drygu do drożdżówek, dlatego spokojnie
mogę to nazwać pseudo drożdżówką, a na dodatek w mojej wersji jest jeszcze bez kruszonki, której do tej
pory nie nauczyłam się robićJak się nauczę, z pewnością się pochwalę :]
Póki co smaczne, proste ciasto z produktów, które niedawno się pojawiły w warzywniaku, czyli
rabarbaru i
truskawek.ReklamaSkładniki:500-600 gram
rabarbaru200 gram
truskawek340 gram
mąki pszennej80 gram
cukru kryształ
cukier puder (do posypania)2
jajka½ szklanki
mleka20 gram
drożdży50 gram
margaryny (plus odrobina do wysmarowania formy)łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soliW małej misce rozkruszamy świeże
drożdże. Następnie dosypujemy do nich łyżkę
cukru, dwie łyżki
mąki i ¼ szklanki ciepło-letniego
mleka. Całość starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej kwaśną
śmietanę. Całość oprószamy
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jest ciepło – proponuję na parapecie przy oknie)Do innej, większej miski, wsypujemy pozostałą
mąkę,
cukier,
cukier puder, dodajemy szczyptę
soli i dwa
jajka.W międzyczasie rozpuszczamy
margarynę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy urośnie zaczyn (powinien dość prędko), dokładamy go do tej większej miski i całość razem mieszamy. Następnie wykładamy na blat oprószony
mąką i starannie wyrabiamy ciasto. Dolewamy rozpuszczoną
margarynę i dalej wyrabiamy. Kończymy kiedy poczujemy, że ciasto już nam się tak mocno nie klei – odchodzi od rąk i blatu. Odstawiamy na trochę do wyrośnięcia.
W czasie, kiedy nasze ciasto rośnie, myjemy i odcinamy końcówki od
rabarbaru, a następnie drobno go kroimy.
Truskawki również myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na cztery. Blachę (dużą keksówkę) smarujemy
margaryną i obsypujemy odrobiną
bułki tartej (nie koniecznie).
Rabarbar pomieszany z
truskawkami rzucamy na ułożone wcześniej w formie ciasto – delikatnie dociskamy.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na około 40 minut.
Gdy ciasto ostygnie, posypujemy
cukrem pudrem i gotowe! Świetne, słodko-kwaśne ciasto. Na tą
porę idealne