ßßß Cookit - przepis na Jabłka w chrupiącym cieście

Jabłka w chrupiącym cieście

nazwa

Wykonanie

Wracam ostatnio często do smaków dzieciństwa, z którym nieodłącznie kojarzą mi się jabłka w cieście. Cieplutkie, pachnące, słodziutkie, z chrupiącym ciastem i miękkim uprażonym jabłuszkiem :) mmmmm czujecie jak pachną ? Ja jeszcze mam resztki tego zapachu w mieszkaniu :)
Polecam baaardzo :)
Składniki:
ok. 5-6 jabłek
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka (dobrym pomysłem jest też kefir lub kwaśne mleko)
2 jajka
1 łyżka octu (opcjonalnie - zapobiega wchłanianiu tłuszczu)
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać bardzo dokładnie z mąką, mlekiem, cukrem waniliowym i octem. Na koniec delikatnie połączyc białka z ciastem. Całość ma mieć konsystencję śmietany więc uzupełnić ewentualnie mlekiem lub mąką.
Jabłka obrać. Pokroić na 1 cm plastry z których powycinać gniazda.
Olej rozgrzać. Jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Upieczone odsączać na ręczniku papierowym układając pojedynczymi warstwami na talerzu. Posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/jabka-w-chrupiacym-ciescie.html