Wykonanie
Wracam ostatnio często do smaków dzieciństwa, z którym nieodłącznie kojarzą mi się
jabłka w cieście. Cieplutkie, pachnące, słodziutkie, z chrupiącym
ciastem i miękkim uprażonym jabłuszkiem :) mmmmm czujecie jak pachną ? Ja jeszcze mam resztki tego zapachu w mieszkaniu :)Polecam baaardzo :)Składniki:ok. 5-6
jabłek1,5 szkl
mąki pszennej1 szkl
mleka (dobrym pomysłem jest też
kefir lub kwaśne
mleko)2
jajka1 łyżka
octu (opcjonalnie - zapobiega wchłanianiu tłuszczu)2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
solicukier puder do posypania
olej do smażenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka wymieszać bardzo dokładnie z
mąką,
mlekiem,
cukrem waniliowym i
octem. Na koniec delikatnie połączyc
białka z
ciastem. Całość ma
mieć konsystencję
śmietany więc uzupełnić ewentualnie
mlekiem lub
mąką.
Jabłka obrać. Pokroić na 1 cm plastry z których powycinać gniazda.
Olej rozgrzać.
Jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Upieczone odsączać na ręczniku papierowym układając pojedynczymi warstwami na talerzu. Posypać
cukrem pudremSmacznego :)