Uwielbiamy ten barszcz. Jest z nim co prawda trochę zachodu, ale zapewniam, że warto :) Jeśli dzień wcześniej ugotujemy sobie fasolę i mięso, to wtedy jest znacznie szybciej :). Zupa jest tak pożywna, że z czystym sumieniem wrzucam ją też do zakładki dań jednogarnkowych. Można ją też robić z mniejszej ilości składników - wówczas będzie rzadsza i nie tak sycąca. W obecnej formie - konia z rzędem temu kto zmieści jeszcze po niej II danie ;) Polecam :)Składniki:2 udka kurczaka500g żeberek1 marchewka1 pietruszka1 cebula300g fasoli białej "jaś"1 duży burak lub 2 mniejsze4 ziemniaki1 przecier pomidorowy1 łyżka koperku1 łyżka natki pietruszkimarchewkaśmietanaFasolę dokładnie wypłukać i moczyć przez 12 godzin, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić wystudzić i obrać ze skóry. Udka i żeberka ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę w słupki, ziemniaki w kostkę i całą cebulą. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy cebulę oraz udka i żeberka. Cebulę wyrzucamy, a mięso dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki następnie wrzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną fasolę oraz starte na tarce o dużych oczkach buraki. Chwilę gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Na koniec zabielamy śmietaną. Zagotowujemy i już.Smacznego :)