Wykonanie
Jak byłam mała, mama gotowała zupę
buraczkową z
fasolą. Razem z siostrą nie lubiłyśmy jej jeść, za to tata za nią przepadał :) Łowiłyśmy ją w zupie i szybko przekładałyśmy do talerza taty :) Dzisiaj role się odwróciły (gdy patrzę na siebie i swoje dzieci), bo tym razem ja jem chętnie
fasolę, a dzieci kręcą nosem... No cóż, poczekamy i zobaczymy za 20 lat...
SKŁADNIKI300 g
żeberek wieprzowych2
marchewki1
pietruszka4-5
ziemniaków2-3
buraczkipuszka
białej fasolinatka pietruszka2 łyżki
śmietany 18%JAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy wszystkie szumowiny i wrzucamy pokrojoną
marchewkę i
pietruszkę. Gotujemy ok.30minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Kiedy
ziemniaki będą miękkie dodajemy pokrojone w drobna kosteczkę
buraczki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
Fasolę odcedzamy z zalewy i wkładamy do garnka. Zupę solimy,
pieprzymy, dajemy
vegetę - oczywiście dosmaczanie wg upodobań. Przed podaniem zaprawiamy zupę
śmietaną. Do miseczki ze
śmietaną odlewamy trochę zupy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, tak rozrobioną
śmietanę wlewamy do garnka. Smacznego!