ßßß Cookit - przepis na Nalewka borówkowa

Nalewka borówkowa

nazwa

Wykonanie

Człowiek uczy się całe życie... Zawsze myślałam, że borówka to to samo co jagoda. Byłam pewna, że to tylko różny sposób nazywania tego samego ze względu na region, że to tak samo jak np. ziemniaki i pyry :) Jako dziecko jadłam lody borówkowe i pierogi z borówkami, a nie jagodami... Ostatnio zostałam oświecona, że jagoda to takie małe czarne kuleczki, a borówka, to tak na prawde brusznica i ma czerwony kolor :) Nie wiem czy będę się potrafiła przestawić i szczerze mówiąc nawet teraz, jak przeglądam sobie Wikipedię - nie jestem tej definicji pewna w 100% ;) Nie wiem więc czy polecam Wam nalewkę borówkową czy jagodową, ale zapewniam Was, że jest przepyszna :)
Składniki:
1 kg borówek (tych czarnych ;) )
3 goździki
mały kawałek cynamonu lub szczypta mielonego
kilka kawałków skórki suszonej pomarańczy
kawałek świeżego kłącza tataraku
2 szkl. wody
750g cukru
1 l. spirytusu
Borówki przepłukać, włożyć do miski szklanej i lekko rozgnieść widelcem. Przykryć ścierką lub gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Wycisnąć sok przez gęste sito. Do soku dodać rozgniecione goździki, cynamon, skórki pomarańczy i kłącze tataraku (ten ostatni pominęłam).
Sok z dodatkami podgrzewać w rondelku na małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić i przecedzić przez sitko. W dwóch szklankach wody rozpuścić cukier. Wyszumowić. Sok jagodowy wymieszać z syropem cukrowym. Powoli wlać 1 litr spirytusu. Dobrze wymieszać. Wlać do słoja, zakręcić i odstawić na trzy miesiące. Po tym czasie zlać nalewkę, przefiltrować. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na kolejne trzy miesiące.
Smacznego i na zdrowie :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/07/nalewka-borowkowa.html