ßßß Cookit - przepis na Nalewka jabłkowo pomarańczowa

Nalewka jabłkowo pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny nasz pomysł na przetworzenie jabłek, których mieliśmy akurat o wiele za dużo. Ta nalewka dołączy do kilku innych jabłkowych wariacji na naszym blogu. Warto się nią zainteresować. Jabłka są przyjemnie złamane pomarańczą, a drobna ilość przypraw korzennych dopełnia smaku.
Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.
1 kg jabłek
0,5 kg pomarańczy
4 łyżki suszonej trawy cytrynowej
1 litr spirytusu 60%
0,3 kg cukru
0,3 litra wody
1 laska cynamonu
5 goździków
Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).
Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/03/nalewka-jabkowo-pomaranczowa.html