ßßß Cookit - przepis na Domowe cointreau

Domowe cointreau

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Cointreau to mocny likier pochodzący z Francji. Bezbarwny trunek o smaku pomarańczay.
W smaku wyraźnie wyczuwa się zarówno naturalną słodycz, jak i gorycz owoców pomarańczy.
W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić samodzielnie w domu cointreau. Myliłam się.
Przepis, który Wam podaje mam od właścicielki przepięknego bed&brekfast w Umbrii. To tam po raz pierwszy napiłam się domowego cointreau.
Zapraszam ;-)
Składniki:
1 duża pomarańcza
250 g cukru
400 wody
500 ml spirytusu
igła
nitka
słoik(musi być na tyle duży aby nad alkoholem zmieściła się wisząca pomarańcza)
Przygotowanie:
Do słoika wlewamy spirytus, (pomarańcza nie może dotykać płynu). Przeciągamy nić przez igłę(najlepiej nić naturalna, bez chemicznych dodatków, gdyż mogą się one łatwo przedostać do nalewu). Nić musi być w miarę silna. Przebijamy pomarańczę z dwóch stron a następnie mocujemy nad spirytusem, po czym zamykamy słoik.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 8 dni.
Po 8 dniach usuwamy pomarańczę. Szykujemy syrop z wody i cukru. Studzimy. Mieszamy ze spirytusem. Odkładamy znowu w ciemne miejsce. Cointreau powinno dojrzewać miesiąc w piwnicy.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Homemade cointreau
Ingredients:
1 large orange
250 g sugar
400 water
500 ml spirits
needle
thread
jar
Preparation:
Pour the alcohol in the jar, then suspend the fruit above the alcohol - without direct contact - then place in a dark place for 8 day, that's it!
After 8 days, remove the orange. Preparing syrup, water and sugar. Mix with alcohol. Then place in a dark place for 1 mont.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/01/domowe-cointreau.html