ßßß Cookit - przepis na Likier pomarańczwy z melisą

Likier pomarańczwy z melisą

nazwa

Wykonanie

400 ml przegotowanej wody
0,5 litra spirytusu
5 pomarańczy na sok
3 pomarańcze na skórkę
50 dag cukru
świeże listki melisy
Pomarańcze sparzyć obrać skórkę i drobno pokroić, włożyć do słoja, zalać spirytusem. Odstawić na 5 dni. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Świeże, pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnej tarce. Z pomarańcz wycisnąć sok. Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować pod sam koniec dodać listki melisy i wystudzić. Syrop połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać przez filtr do kawy do butelek i odstawić na 3 miesiące w ciemne miejsce.
* po przelaniu do buteleczek możecie do każdej wrzucić po kawałku skórki pomaranczowej i listek melisy
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/06/likier-pomaranczwy-z-melisa.html