ßßß Cookit - przepis na Bliny wawrzynieckie

Bliny wawrzynieckie

nazwa

Wykonanie

Bliny - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post , zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy).
Bliny mają również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10 cm. Te tradycyjne są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami łososia, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami. (Wilkipedia)
Przepis na te bliny dostałam wiele lat temu od mojej babci... Jedliśmy je jeszcze ciepłe, a jak jakimś cudem się uchowały i zdążyły wystygnąć babcia chowała je w sieni w kredensie a my z kuzynami knuliśmy jak by tu je podkraść ;)
Są pyszne, mięciutkie i leciutkie. W przepisie zdecydowanie nie należy zastępować sody proszkiem do pieczenia a zsiadłego mleka kefirem czy maślanką ;) Tzn. można... też wyjdą ale.... zdecydowanie będą miały gorszy smak ;) Zsiadłe mleko, to ze wsi też było inne niż to które teraz kupuję... Tamto było tak gęste że się kroiło nożem :) W sklepie takiego się nie kupi no... ale do rzeczy...
Składniki:
1/2 litra zsiadłego mleka
1 łyżeczka sody
3-4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
2,5 szkl. mąki
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać np. w malakserze. Ciasto nie powino być zbyt gęste bo wyjdą twarde ;) Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz. Usmażone układać na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i zjeść :)
Smacznego:)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/04/bliny-wawrzynieckie.html