Wykonanie
Bliny - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post , zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy).Bliny mają również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. Bliny to naleśniki z ciasta z
mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10 cm. Te tradycyjne są najczęściej podawane ze
śmietaną lub roztopionym
masłem i przybrane kawałkami
łososia,
marynowanym śledziem, czarnym
kawiorem lub na słodko z
konfiturami. (Wilkipedia)Przepis na te bliny dostałam wiele lat temu od mojej babci... Jedliśmy je jeszcze ciepłe, a jak jakimś cudem się uchowały i zdążyły wystygnąć babcia chowała je w
sieni w kredensie a my z kuzynami knuliśmy jak by tu je podkraść ;)Są pyszne, mięciutkie i leciutkie. W przepisie zdecydowanie nie należy zastępować
sody proszkiem do pieczenia a
zsiadłego mleka kefirem czy
maślanką ;) Tzn. można... też wyjdą ale.... zdecydowanie będą miały gorszy smak ;)
Zsiadłe mleko, to ze wsi też było inne niż to które teraz kupuję... Tamto było tak gęste że się kroiło nożem :) W sklepie takiego się nie kupi no... ale do rzeczy...Składniki:1/2 litra
zsiadłego mleka1 łyżeczka
sody3-4 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli2
jajka2,5 szkl.
mąkicukier puder do posypaniaWszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać np. w malakserze. Ciasto nie powino być zbyt gęste bo wyjdą twarde ;) Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz. Usmażone układać na papierowym ręczniku. Posypać
cukrem pudrem i zjeść :)Smacznego:)