ßßß Cookit - przepis na Babka Cytrynowa Z Lukrem Cytrynowym

Babka Cytrynowa Z Lukrem Cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Opis : Babka o cytrynowym smaku, wilgotnym i mięsistym miąższu, obowiązkowo polana lukrem cytrynowym. Nie wiem co jeszcze mogłabym o niej napisać oprócz tego, że jest moją ulubioną babką. Piekę ją od kilku lat i jeszcze mnie nie zwiodła, choć wiem, że mogłaby, ponieważ dodatek soku do niej może spowodować u niektórych efekt zakalca. Na szczęście mi się to nie zdarza i mogę się nią delektować, gdy tylko zechcę. Prosta, szybka w przygotowaniu, składniki na nią przeważnie każdy z nas ma w domu (no chyba, że nie pijemy herbaty z cytryną ;)). Babka utrzymuje świeżość do trzech dni, a dla jej intensywniejszego koloru dodaję czasami kurkumę, która nie zmienia jej smaku.
Polecam.
Pochodzenie : przepis z internetu
Ilość : średnia babka (piekłam w formie na babkę o poj. 1 l i w 3. foremkach na babeczki o poj. 50 ml każda, ale mozemy ją również upiec w formie o poj. 1 , 5 l)
Składniki Na Babkę :
4 duże jajka
250 g miękkiego masła/margaryny
2/3 szkl. cukru (165 g)
skórka otarta z 1 większej cytryny
sok wyciśnięty z 1 większej cytryny
1,5 szkl. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie dla uzyskania intensywniejszego koloru)
Składniki Na Lukier Cytrynowy :
180 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
ok. 2 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie Babki :
Białka oddzielić od żółtek.
Masło/Margarynę włożyć do miski i podzielić na kilka mniejszych kawałków.
Zmiksować na puszystą i kremową konsystencję do momentu, kiedy stanie się bielsze/sza.
Dodawać po jednym żółtku stale ucierając do momentu, kiedy każde pojedynczo dodane żółtko połączy się z masą i utworzy jednolity kolor.
Dodawać stopniowo cukier stale ucierając ok. 2-3 min.
Dodać skórkę z cytryny.
Zmiksować dla połączenia się składników.
Wlać sok z cytryny.
Zmiksować dla połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubić na sztywno białka.
Wmieszać je delikatnie łyżką/szpatułką w kilku etapach do ucieranej masy, aby za każdym dodaniem piana z białek połączyła się z resztą masy, ale nie utworzyła wody.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą.
Przesiewać stopniowo mieszankę do miski z ucieranymi składnikami i za każdym razem dokładnie wymieszać, aby składniki całkowicie się połączyły.
Piekarnik rozgrzać do 180*C.
Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wylać ciasto do formy na babkę.
Piec 40-50 min. do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy, a babka nabierze złocistego koloru.
Babkę wyciągnąć po ok. 10 min. z formy i studzić na kratce.
Polać gotowym lukrem.
Przygotowanie Lukru :
Do cukru pudru dodać sok wyciśnięty z cytryny i wrzącą wodę.
Utrzeć (np. widelcem, trzepakiem lub mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polać natychmiast po babce lub odczekać chwilę, aż lukier lekko zgęstnieje i wtedy polać po babce.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/03/babka-cytrynowa-z-lukrem-cytrynowym.html