ßßß

Opis : Kuchnia kociewska nie jest mi znana, ale jedno danie bardzo lubię i szczerze polecam, a mianowicie są to dzisiejsze prezentowane zrazy. Kapusta i grzyby to jak wiadomo nie od dziś duet idealny, zwłaszcza w okresie jesiennym i bożonarodzeniowym. Rolady z karkówki z takim farszem po prostu rozpływają się w ustach.Co tu dużo pisać, pyszne zrazy, bo pyszne nadzienie, więc musicie ich spróbować.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis z internetuIlość : 10 dużych zrazówSkładniki Na Farsz :50 g suszonych grzybów500 ml przegotowanej wody2 średnie cebule2 łyżki oliwy i 1 łyżka masła400 g kapusty kiszonej (liczyć bez zalewy) - tj. 1,5 szkl. mocno zbitej kapustysólpieprzcukierSkładniki Pozostałe :1 kg karkówki *sólpieprz1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła500 ml bulionu grzybowego (u mnie było to 5 g grzybów zalanych wrzątkiem)2 płaskie łyżki mąki pszennej* gdyby karkówka nie była równa zawsze można kupić 1,5 kg i po podzieleniu jej na plastry wybrać te najładniejsze i przybliżone rozmiarem do pozostałych, a część zamrozić lub usmażyć osobnoPrzygotowanie Farszu :Grzyby zalewamy wrzątkiem, aby napęczniały i utworzyły wywar.Zostawiamy na 10-15 min.W tym czasie siekamy drobno cebulę.Rozgrzewamy na patelni tłuszcz.Szklimy na nim cebulę.Grzyby odcedzamy z wywary, ale sam wywar pozostawiamy.Grzyby siekamy na mniejsze paski 1-1,5 cm długości.Dodajemy do cebuli.Podsmażamy przez 2-3 min.W tym czasie siekamy kapustę kiszoną.Dodajemy do cebuli i grzybów.Zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z grzybów.Dusimy do miękkości na małym płomieniu, do momentu kiedy kapusta będzie miękka, a płyn całkowicie wyparuje (gdyby kapusta była dalej twarda należy ją podlać 1 szkl. wody i dusić do momentu wyparowania wody - w razie konieczności czynność powtórzyć).Gotowy farsz doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.Przygotowanie Zrazów :Karkówkę podzielić na 10 równych plastrów.Każdy plaster położyć na woreczku foliowym i przykryć tym samym.Utłuc cienko każdego kotleta przez daną folię.W taki sposób odłożyć go na talerz.Każdy następny plaster mięsa potraktować w ten sam sposób.Każdego kotleta wyciągnąć z folii, aby odkleić go od niej i położyć go z powrotem na folii lub już na suchej desce do krojenia.Każdego kotleta przyprawić solą i pieprzem z obu stron.Na szerszy koniec kotleta nałożyć farsz (u mnie była to 1 pełna łyżka, ale wszystko zależy od wielkości kotleta) ok. 3-5 cm od brzegu.Założyć równoległe boki do środka tak, aby nie nakładały się na siebie, ale stykały końcami.Zawinąć jak dywan.Spiąć wykałaczką na końcu i w miejscach, gdzie farsz mógłby się wydostać.Na patelni rozgrzać tłuszcz.Na większym płomieniu obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor.Zalać 1/2 bulionu grzybowego.Dusić ok. 40-50 min. na średnim płomieniu z przykryciem, od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę do momentu, kiedy mięso nabierze ciemno brązowego koloru.Mięso wyciągnąć na talerz.Dolać pozostałą część bulionu do wywaru z mięsa.Odmierzyć ilość bulionu.Dolać tyle wody, aby całość stanowiła 500 ml.Większość bulionu wlać z powrotem do rondla/patelni (tam, gdzie było smażone mięso).Do pozostałej części dodać mąkę.Wymieszać.Wlać do gotującego się bulionu.Mieszać na średnim płomieniu do czasu, kiedy zgęstnieje.Podawać z ugotowanymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi bądź kładzionymi.A może macie ochotę na "Pierogi Z Kapustą I Grzybami" ?