ßßß
            
        

Opis : Żurek lub Barszcz Biały przygotowuje się u Nas w tygodniu. Nigdy nie gościł na Naszych (moim i mojego M.) wielkanocnych stołach. Z resztą inne zupy również się na nim nie pojawiały. W tym roku postanowiłam, że zrobię wyjątek.Jak wspomniałam Żurek lub Barszcz biały serwuję na obiad w tygodniu, więc taka wielkanocna wersja powinna być bardziej wykwintna. Taka też jest. Dobrze przygotować go wcześniej, aby się przegryzł.Żurek wielkanocny wzbogacony jest o suszone grzybki i gotowany na wywarze z warzyw, surowej białej kiełbasy i wędzonego boczku (w wersji tygodniowej podsmażam wędliny). Może być podawany z ziemniakami lub bez, ale obowiązkowo z jajkiem. Dla wzbogacenia całości obsypany białym serem i natką pietruszki. W konsystencji nie jest rzadki, ale również nie gęsty, taki pośredni.Pochodzenie : przepis złożony z dwóch przepisów pochodzących z jakiegoś czasopismaIlość : ponad 1 , 5 l (nie licząc składników dodatkowych)Składniki Na Żur :2. większe laski białej surowej kiełbasy lub w ostateczności białej parzonej200 g wędzonego surowego boczku0,5-1 garść suszonych grzybów2 małe marchewki1 mała pietruszkamały kawałek selera2 duże liście pora1/4 dużej cebuli2 liście laurowe3 ziela angielskie6 goździków5 ziaren pieprzu750-800 ml wody0 , 5 l zakwasu na Żurek (Żurek z butelki)5 łyżek gęstej śmietany2 płaskie łyżki mąki pszennej (każda po 15 ml)*1,5 łyżki majeranku2 ząbki czosnku1-2 łyżeczki tartego chrzanu1 łyżeczka cukrusólpieprz*mąkę pszenną dodać tylko w razie konieczności, ponieważ każdy zakwas może różnić się jej ilością i tym samym zupa może wyjść za gęsta; upewnijmy się czy konsystencja zupy nam odpowiada czy tez nie; żurek nie powinien mieć konsystencji sosu, więc jeśli jest odpowiedni pomińmy dodatkową ilość mąkiSkładniki Dodatkowe :osolone ugotowane ziemniaki w połówkach - ilość wedle uznania (opcjonalnie)połówka ugotowanego jajka na 1 porcję zupy1 łyżeczka sera białego na 1 porcję zupyPrzygotowanie :Całą kiełbasę włożyć do garnka.Boczek pokroić w paski i włożyć do garnka.Suszone grzybki włożyć do garnka.Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i w całości włożyć do garnka.Liście pora umyć, przekroić na pół i włożyć do garnka.Cebulę obrać i włożyć do garnka.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki.Wszystko zalać wodą.Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 30 min.Do zupy wlać zakwas na Żurek.Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20 min.Zupę odsączyć, pozostawiając sam wywar wraz z kiełbasą, boczkiem, marchewką i ewentualnie porem. Resztę usunąć.Białą kiełbasę oraz marchew pokroić w plastry i wrzucić z powrotem do wywaru wraz z pozostałymi składnikami.Odlać z zupy odrobinę wywaru i wymieszać ze śmietaną, aby ona sama się zahartowała.Dodać mąkę i dobrze wymieszać.Zupę doprowadzić do zagotowania.Mieszankę z mąki wlać do gotującej się zupy, mieszając do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć.Dodać majeranek.Wyłączyć płomień.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodać chrzan.Dodać cukier.Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Podawać z ugotowanymi ziemniakami, ugotowanym jajkiem, białym serem oraz natką pietruszki.