ßßß Cookit - przepis na Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą

Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą

nazwa

Wykonanie

Opis : Tarta z budyniem i kokosową bezą to idealne rozwiązanie na dni, kiedy nie chce się nam zbytnio wymyślać jakiś ciast i różnorakich mas do nich. U mnie dodatkowo doszło to, że nie miałam, co zrobić z ogromem kokosu, który został mi po zrobieniu kokosowego likieru Malibu. A że mój mąż lubi budyń, postanowiłam, że ta tarta będzie dobrym pomysłem. Tarta nie jest jakaś nadzwyczajna, ale mimo to smaczna. To przecież ciasto kruche wylane budyniem z wierzchnią częścią o smaku kokosanek.
Wykonanie tarty jest bardzo szybkie i nie ma z nią większego problemu, jeśli chodzi o składniki.
Była chętnie podjadana przez moją Córkę.
Polecam.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : forma na tartę o śred. 24-26 cm (u mnie 24 cm)
Składniki Na Ciasto Kruche :
125 g zimnego masła/margaryny
250 g mąki
125 g cukru
szczypta soli
1 jajko
Składniki Na Budyń :
1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
400 ml zimnego mleka
2 duże białka
0,5 szkl. cukru pudru
1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g kokosu
Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty :
folia do pieczenia lub papier do pieczenia
groszek ceramiczny lub sucha fasola
Przygotowanie Kruchego Ciasta :
Do miski posiekać masło.
Dodać pozostałe składniki.
Wymieszać wszystko.
Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
Włożyć do woreczka.
Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
Wysmarować masłem formę na tarę.
Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
Ciasto wyłożyć na formę.
Docisnąć do boków.
Resztę odciąć wałkiem.
Rozgrzać piekarnik do 200* C.
W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
Położyć ją na cieście.
Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
Piec 10-15 min.
Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
Dopiekać 15-20 min., aż wierzch i nabiorą różowej barwy i będą upieczone (czas zależy również od wielkości formy, szczególną uwagę należy zwrócić na boki, ponieważ one zawsze wychodzą grubsze i dłużej się dopiekają).
Wyciągnąć formę z piekarnika.
Przygotowanie Budyniu :
W 200 ml mleka rozrobić budyń z dodatkiem kakao wg upodobań smakowych.
Resztę mleka zagotować na średnim płomieniu.
Wlać mieszankę do gotującego się mleka.
Mieszać, aż budyń przestanie gęstnieć.
Wylać na kruche ciasto.
Przygotowanie Bezy Kokosowej :
Ubić białka na sztywno.
Dodać cukier puder.
Ubijać ok. 2 min., aż masa będzie lśniąca.
Dodać mąkę ziemniaczaną.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać wiórki kokosowe.
Wymieszać.
Wyłożyć równo na budyń.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* C.
Piec 15-30 min., aż beza się zarumieni.
Ostudzić.
Schłodzić.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/03/tarta-z-budyniem-i-kokosowa-beza.html