Sezon truskawkowy rozpoczęłam tym oto torcikiem. Torcik wyszedł bardzo pyszny i lekki dzięki masie truskawkowej zrobionej na bazie serków homogenizowanych i jogurtu. Torcik jest orzeźwiający w smaku i łączy w sobie słodyczbiszkoptu i galaretek.Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru6 łyżek oleju6 łyżek mąki tortowej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa truskawkowa:65 dag truskawek2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 20 dag)3 łyżki cukru pudru20 dag jogurtu naturalnego4 galaretki truskawkoweBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy żółtka (po jednym). Następnie powoli dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i odwracamy spodem do góry, pozostawiając do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu biszkop będzie równiutki. Po wystudzeniu przekładamy z powrotem do formy.Masa truskawkowa : Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i 50 dag miksujemy (15 dag zostawiamy). Dodajemy serkiwaniliowe, jogurt naturalny i cukier puder i mksujemy na gładką masę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i gdy zaczną tężeć, dodajemy do masy truskawkowej i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia.Na stężonej masie układamy połówki pozostałych truskawek. Dwie galaterki rozpuszczamy w 800 ml wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na truskawki i pozostawiamy w lodówce do stężenia.Źródło: "Przyślij Przepis" - Nr 31 (06/2010)Smacznego!