Wykonanie
Przepis na ciasto "Krysia" pochodzi z ksiązki "Słodki Świat Ewy Wachowicz . Ewa wspomina: "kiedy byłam dzieckiem, mama często piekła to ciasto, a ja za każdym razem pytałam, dlaczego nazywa się "Krysia". Nikt nie umiał mi na to odpowiedzieć".Ciasto wyszło wspaniałe. U mnie w domu stało się
hitem numer jeden. Więc nie dziwię się, że w rodzinnym domu Ewy tak często się je piekło. Połączenie słodkiego i mięciutkiego
biszkoptu, lekko kwaśnej masy
jabłkowej, słodkiej masy budyniowej oraz mega
czekoladowej polewy tworzy wspaniałą całość. Polecam serdecznie.Ciasto:4
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
wody1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 i 1/2 kg
jabłek (najlepiej "szara reneta")2 opakowania
galaretki cytrynowejcukier do smakuMasa budyniowa:1/2 litra
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego (40g) bez
cukru1 kostka miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudruPolewa:7 łyżeczek
wody7 łyżeczek
cukru1/4 kostki
masła2 łyżki
kakaoCiasto: Oddzialamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy powoli
cukier, cały czas ubijając. Kiedy
cukier się wmiesza, dodajemy 2 łyżki zimnej
wody i po jednym
żółtku. Na koniec wsypujemy wymieszane i przesiane z
proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (25x36) posmarowanej
margaryną lub
masłem i posypanej
mąką. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.Masa
jabłkowa:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki. Przekładamy do rondelka i dusimy, cały czas mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy z
jabłek zrobi się mus, wsypujemy
galaretki oraz
cukier do smaku i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Gorącą masę
jabłkową nakładamy na ostudzony
biszkopt i zostawiamy do zastygnięcia.Masa budyniowa: Przygotowujemy
budyń według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednej łyżce ostudzony
budyń, aż powstanie jednolista masa, którą rozsmarowujemy na ostudzonej
masie jabłkowej. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.Polewa:
Wodę zagotowujemy z
cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy
masło oraz
kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na zastygniętej
masie. Ciasto przekładamy w chłodne miejsce.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Źródło: "Słodki Świat Ewy Wachowicz".Smacznego!