ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto "Krysia" pochodzi z ksiązki "Słodki Świat Ewy Wachowicz . Ewa wspomina: "kiedy byłam dzieckiem, mama często piekła to ciasto, a ja za każdym razem pytałam, dlaczego nazywa się "Krysia". Nikt nie umiał mi na to odpowiedzieć".
Ciasto wyszło wspaniałe. U mnie w domu stało się hitem numer jeden. Więc nie dziwię się, że w rodzinnym domu Ewy tak często się je piekło. Połączenie słodkiego i mięciutkiego biszkoptu, lekko kwaśnej masy jabłkowej, słodkiej masy budyniowej oraz mega czekoladowej polewy tworzy wspaniałą całość. Polecam serdecznie.
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej "szara reneta")
2 opakowania galaretki cytrynowej
cukier do smaku
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g) bez cukru
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
Polewa:
7 łyżeczek wody
7 łyżeczek cukru
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
Ciasto: Oddzialamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy cukier się wmiesza, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (25x36) posmarowanej margaryną lub masłem i posypanej mąką. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki. Przekładamy do rondelka i dusimy, cały czas mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy z jabłek zrobi się mus, wsypujemy galaretki oraz cukier do smaku i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Gorącą masę jabłkową nakładamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do zastygnięcia.
Masa budyniowa: Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednej łyżce ostudzony budyń, aż powstanie jednolista masa, którą rozsmarowujemy na ostudzonej masie jabłkowej. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.
Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na zastygniętej masie. Ciasto przekładamy w chłodne miejsce.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Źródło: "Słodki Świat Ewy Wachowicz".
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330876426,title,Ciasto-Krysia,index.html