ßßß
Trufle z białej czekolady, mojej ulubionej. Naprawdę są przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Dla mnie rewelacja. Najbardziej smakowały mi obtoczone w wiórkach kokosowych. W kolorowych papilotkach prezentują się bardzo elegancko. Jak najbardziej mogą być słodkim prezentem - może i Walentynkowym, kto wie...Przepis na około 20-25 trufli25 dag białej czekolady1/4 szklanki śmietanki kremówki 36%aromat pomarańczowy (parę kropel)do obtoczenia: wiórki kokosowe, perełki cukrowe, płatki migdałowe, cukier puderCzekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Dolewamy śmietankę i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada rozpuści się. Dodajemy do smaku parę kropel aromatu pomarańczowego i ponownie mieszamy. Czekoladową masę przekładamy do miseczki i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 4-6 godzin, aż masę będzie można łatwo formować. Po tym czasie, nabieramy porcję masy łyżeczką i szybko formujemy w dłoniach kuleczki. Trufle obtaczamy np: w wiórkach kokosowych, płatkach migdałowych, posypce cukrowej lub cukrze pudrze. Przekładamy do papilotek i ponownie schładzamy w lodówce.Źródło: Naj Magazyn - Wydanie Specjalne 8/2011Smacznego!