ßßß Cookit - przepis na Wiedeńska zupa ziemniaczana wg Roberta Makłowicza z moimi poprawkami :)

Wiedeńska zupa ziemniaczana wg Roberta Makłowicza z moimi poprawkami :)

nazwa

Wykonanie

Pan Makłowicz wdał się ostatnio w romans z jedną z sieci supermarketów, co zaowocowało kilkoma przepisami dostępnymi na stojakach sklepowych. Niektóre z nich mnie zainteresowały i mam zamiar je wypróbować w najbliższym czasie. Oto pierwszy z nich... Nie obyło się oczywiście bez ingerencji z mojej strony, no bo jak to tak... ocet do zupy?! :)
Składniki (6 porcji):
4 średnie ziemniaki
cebula
15 dag wędzonego boczku
marchewka
gruby plaster selera
1,5 l bulionu mięsnego
ząbek czosnku
liść laurowy
łyżka majeranku
pół łyżeczki cząbru
kilka suszonych grzybków
posiekane natka pietruszki i koperek
2 łyżki śmietany 12%
sól,pieprz
Grzyby zalewam wrzącą wodą (ok. pół szklanki) i odstawiam na pół godziny.
Boczek kroję drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane w słupki marchew i seler.
Warzywa z boczkiem smażę do czasu zeszklenia się cebuli. Przerzucam je do gotującego się bulionu. Doprawiam majerankiem, cząbrem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, pietruszką i koperkiem oraz dodaję liść laurowy.
Grzyby wraz z wodą przelewam do bulionu. Całość gotuję ok. 15 minut. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w niezbyt drobną kostkę.
Ziemniaki dodaję do zupy i gotuję do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem. Zaprawiam śmietaną rozmieszaną z odrobiną wody i szczyptą soli (nie zwarzy się) i zagotowuję.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/04/wiedenska-zupa-ziemniaczana-wg-roberta.html