Wykonanie
Świąteczne słodkości to nie tylko pierniki i makowiec.
Trufle są delikatne,
mleczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Z życzeniami pysznych, pełnych miłości świąt!
Na 20
trufli:1 opakowanie
mascarpone (250 g)14
ciasteczek Oreopół tabliczki
białej czekoladypół tabliczki
mlecznej czekoladyCiasteczka Oreo pognieść na bardzo drobne kawałki (ja do tego użyłam blendera). Dodać
mascarpone, dokładnie wymieszać. Masę odstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie uformować z masy kulki wielkości
kasztana. Uformowane kulki odstawić, najlepiej na całą noc.
Białą czekoladę pokruszyć, wrzucić do żaroodpornej miski i postawić na garnku z gotującą się
wodą (miska nie może dotykać
wody!). Rozpuścić
czekoladę, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.To samo powtórzyć z
czekoladą mleczną.Wychłodzone kulki
truflowe obtoczyć w ostygniętej
czekoladzie (
czekolada nie może być gorąca nie powinna jednak całkiem ostygnąć, gdyż na powrót nam zastygnie).Posypać okruszkami Oreo.Trzymać w lodówce nawet do Sylwestra (czyli tydzień), jeśli wytrzymacie:)