Wykonanie
wtorek, 22 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Ten
chleb nie może się nie udać. Delikatny, przypominający trochę
chleb tostowy, posypany chrupiącymi ziarenkami
słonecznika. Z podanych proporcji otrzymamy jeden bochenek w średniej wielkości keksówce. Ważne:
maślanka musi być ogrzana do temperatury pokojowej.

Składniki:opakowanie
suszonych drożdżyo,5 kg
pszennej mąki0,5 l
maślankigarść
ziaren słonecznikapłaska łyżeczka
soliMąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
drożdże i
sól. Mieszamy. Wlewamy
maślankę i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.Keksówkę smarujemy
masłem i obsypujemy na przykład
otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy. Posypujemy
słonecznikiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wkładamy
chleb do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Jeśli
chleb zacznie się zbyt mocno przyrumieniać od góry, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.