ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

nazwa

Wykonanie

wtorek, 22 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »
Ten chleb nie może się nie udać. Delikatny, przypominający trochę chleb tostowy, posypany chrupiącymi ziarenkami słonecznika. Z podanych proporcji otrzymamy jeden bochenek w średniej wielkości keksówce. Ważne: maślanka musi być ogrzana do temperatury pokojowej.
Składniki:
opakowanie suszonych drożdży
o,5 kg pszennej mąki
0,5 l maślanki
garść ziaren słonecznika
płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże i sól. Mieszamy. Wlewamy maślankę i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy na przykład otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy. Posypujemy słonecznikiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno przyrumieniać od góry, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/chleb-pszenny-na-maslance