Wykonanie
Piernikowe choinki to piękna, jadalna dekoracja świąteczna lub inspiracja na słodki prezent. A ich przygotowanie i dekorowanie to świetny pomysł na zabawę z dziećmi.Choinki możecie przygotować z większości przepisów na świąteczne pierniki. Zwróćcie jedynie uwagę, by nie były to pierniczki zbyt miękkie, czy zbyt kruche. Idealne będzie ciasto elastyczne,z którym łatwo pracować. Ja gorąco zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na pierniki świąteczne . Choinki z niego przygotowane są kształtne, wytrzymałe i dodatkowo przepyszne.Najlepszy do dekoracji będzie
lukier królewski z
cukru pudru i
białka. Ten
lukier jest śnieżnobiały, gęsty, łatwo nim dekorować i idealnie skleja elementy choinek.Ładnie zapakowane będą słodkim upominkiem mikołajkowym lub świątecznym.Potrzebne rzeczyforemki do wycinania gwiazdek w minimum 5 rozmiarach, ale może być więcej (choinka będzie wyższa)dowolna ilość ciasta na pierniki (polecam z tego przepisu . Niecałe 2 blachy pierników wystarczą na zrobienie 5 choinek jak ze zdjęcia)
lukier królewski*1
białko3/4 szklanki
cukru pudru*
lukier z tej ilości składników wystarczy na mniej więcej 5 choinekWykonanieprzygotować ciasto na pierniki wg przepisu, a następnie wycinać z niego odpowiednią ilość gwiazdek w różnych rozmiarach, tak by stworzyć zestawy do zbudowania wybranej ilości choinek. Najmniejszą gwiazdkę z zestawu wyciąć na każdą choinkę podwójnie – jedna z nich stworzy ostatnie piętro, natomiast druga sztuka będzie przyklejona pionowo jako ozdoba wierzchu choinkiwycięte pierniki upiec wg przepisu i wystudzićprzygotować
lukier królewski: do
białka dodać połowę
cukru pudru i ubijać mikserem, aż
lukier stanie się śnieżnobiały i zgęstnieje. Następnie dodać pozostały
cukier puder i znów ubić przez chwilę. Finalny
lukier ma być dość gęsty by nie spływał, ale by było wygodnie go rozprowadzać na piernikach. Z upływem czasu
lukier będzie gęstnieć
lukier rozprowadzić dość grubą warstwą na każdym pierniku z wyjątkiem szczytowych gwiazdek – te z kolei udekorować cienką warstwą lukru na całej powierzchnipierniki układać jeden na drugim wg rozmiaru. Przed przyklejeniem szczytowej, „pionowej” gwiazdki odczekać, by
lukier na ostatnim piętrze nieco stężał – dzięki temu gwiazdka nam się nie przewróci, tylko od razu pewnie przychwycigotowe choinki zostawić do całkowitego wyschnięciamożna je dodatkowo posypać
cukrem pudrem niczym śniegiem lub dodać
cukrowe ozdoby
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus