Wykonanie
Kulki
daktylowo kokosowe są wspaniałą i zarazem zdrową alternatywą , kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego.Kiedy jesteśmy na diecie i nie możemy sobie pozwolić na zjedzenie tradycyjnych łakoci, lub kiedy zwyczajnie z wyboru prowadzimy zdrowy tryb odżywiania , takie kulki są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania.Kulki są bardzo słodkie i sycące.Kulki
daktylowe możemy spokojnie przechowywać w lodówce wiele miesięcy, w zamkniętym pudełku . Z tego też względu, warto zrobić takie kulki i sięgać po nie, kiedy dopadnie nas słodka ochota, na małe co nieco…
Składniki na ok. 30 sztuk370 g
daktyli bez pestekkilka kropli
olejku pomarańczowego* olejek możemy pominąć1 duża łyżka
wiórków kokosowychplus wiórki do obtaczania kulek
Wykonanie
Daktyle moczymy min. 1 h w wodzie aby namiękły
Daktyle, olejek, łyżka wiórków mielimy na gładką masę za pomocą blendera lub malakseraMasa będzie bardzo kleista.Formujemy małe kulki lub inny dowolny kształtObtaczamy w wiórkach
kokosowychUkładamy w pudełkuWkładamy do lodówki aż masa dobrze stężeje a kulki będą dobrze schłodzoneTrzymamy w lodówce.