Wykonanie
Kurczak z białymi prążkami (fot. youtube.com/watch?v=F9wraGNyl28)Kupując
piersi z kurczaka w markecie czy osiedlowym sklepie, trafiłaś na nie pewnie nie raz. Białe, cienkie prążki, układające się równolegle do włókien
mięsa. Skąd się biorą i co właściwie oznaczają? Okazuje się, że nic dobrego.REKLAMA
Piersi z kurczaka to produkt, który ma sporo zalet. Można je szybko przygotować na wiele sposobów, a do tego są łatwo dostępne, tanie i zdrowe - ale czy na pewno?
fot. youtube.com/watch?v=F9wraGNyl28Wygląd ma znaczenieWybierając w sklepie
piersi z kurczaka, kierujemy się przede wszystkim ich wyglądem. Tak oceniamy, czy są świeże i czy będą smaczne. Mało kto zwraca jednak przy tym uwagę na wąskie, niepozorne paski w
białym kolorze, które przecinają
mięso w różnych miejscach.A - jak wynika z badań opublikowanych w naukowym czasopiśmie Poultry Science i w Italian Journal od Animal Science - niesłusznie.Zgodnie z nimi, obecność białawych prążków oznacza bowiem, że
mięso, na którym się pojawiają, pochodzi z hodowli stosującej metody sztucznego napędzania jak najszybszego i jak największego wzrostu drobiu.
fot. flickr.com/photos/24013072@N05/Prosta zasadaTakie
piersi z kurczaka są nie tylko zdecydowanie bardziej tłuste (nawet o 224%), ale też uboższe w
białko. Reguła jest prosta - im więcej prążków, tym gorszej jakości
mięso. Do tego, zgodnie z danymi zebranymi przez serwis Buzzfeed,
drób z białymi przerostami
traci na smaku i jest twardszy, przez co gorzej absorbuje marynaty.Jeść czy nie jeśćCzy takie
mięso jest niezdrowe? Według amerykańskiego National Chicken Council nie powinniśmy
mieć obaw przed jego jedzeniem. Najważniejszymi zasadami w przypadku drobiu nadal pozostają jego odpowiednie przechowywanie i dokładne ugotowanie, smażenie czy upieczenie. Jeśli więc nie przeszkadza nam wyższa zawartość tłuszczu i gorszy smak, nie ma przeciwwskazań do jego spożywania.Zobacz też:
Kisiel żurawinowo-malinowyBanalnie proste francuskie rogalikiQuiz z
wiedzy o PRL dla długodystansowców - średnia 76/100Zobacz także
Po czym poznać najlepsze pomarańcze? Mają na skórce "pępek" [ZDJĘCIA]
Jak ugotować barszcz ukraiński? Przepisy dla początkujących i nie tylkoREKLAMA
Jak zrobić kopytka? Sprawdzone domowe sposoby [PORADY Z FORUM KUCHNIA]REKLAMA