ßßß Cookit - przepis na - rogale wielkopolskie

- rogale wielkopolskie

nazwa

Wykonanie

Cosnycanka, zarzutka kaszubska, pitucha, karmuszka, pokuczaj, mendrzyki, gomółki, szulmajster, karpiele, heczepecze, surojadki, sulki, flamy, kołoc czy sodra. Znacie? Kojarzycie?
Jeśli nie - to książka "Kuchnia regionalna..." wyjaśni Wam, "z czym to się je" :) Jeśli znacie i szukacie przepisu, to w tej książce na pewno go znajdziecie :)
Autorzy książki z 1978 roku zapraszają nas do wspólnego poznawania smaków z całej Polski, które jako pierwszy zaczął badać Oskar Kolberg, jeden z najwybitniejszych etnografów ubiegłego stulecia. Dzięki merytorycznemu wstępowi dra Jana Piotra Dekowskiego możemy zapoznać się z kulturą jedzenia sprzed lat, z uwarunkowaniami geograficznymi regionów, a nawet z przyśpiewkami i wierszami folklorystycznymi. Wstęp ten jest cudownym wprowadzeniem w klimat regionalnych dań, których przeróżne smaki i zapachy zebrano na kartach tej książki.
Mieszkam w Wielkopolsce, stąd pewnie moja uwaga skupiła się na daniach z tego regionu. Co mnie zaciekawiło?
- polewka z kaszy owsianej
-gicz cielęca w cieście
- kuropatwa po staropolsku
- gzik
- poznański rogal na Marcina
- śnieżki
Kto wie, może już wkrótce więcej regionaizmu na blogu? :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/09/kuchnia-regionalna-wczoraj-i-dzis.html