Wykonanie
Cosnycanka, zarzutka kaszubska, pitucha, karmuszka, pokuczaj, mendrzyki, gomółki, szulmajster, karpiele, heczepecze, surojadki,
sulki, flamy, kołoc czy
sodra. Znacie? Kojarzycie?
Jeśli nie - to książka "Kuchnia regionalna..." wyjaśni Wam, "z czym to się je" :) Jeśli znacie i szukacie przepisu, to w tej książce na pewno go znajdziecie :)Autorzy książki z 1978 roku zapraszają nas do wspólnego poznawania smaków z całej Polski, które jako pierwszy zaczął badać Oskar Kolberg, jeden z najwybitniejszych etnografów ubiegłego stulecia. Dzięki merytorycznemu wstępowi dra
Jana Piotra Dekowskiego możemy zapoznać się z kulturą jedzenia sprzed lat, z uwarunkowaniami geograficznymi regionów, a nawet z przyśpiewkami i wierszami folklorystycznymi. Wstęp ten jest cudownym wprowadzeniem w klimat regionalnych dań, których przeróżne smaki i zapachy zebrano na kartach tej książki.Mieszkam w Wielkopolsce, stąd pewnie moja uwaga skupiła się na daniach z tego regionu. Co mnie zaciekawiło?- polewka z
kaszy owsianej-gicz cielęca w cieście-
kuropatwa po staropolsku- gzik- poznański
rogal na Marcina-
śnieżkiKto wie, może już wkrótce więcej regionaizmu na blogu? :)