ßßß
Jeśli nie - to książka "Kuchnia regionalna..." wyjaśni Wam, "z czym to się je" :) Jeśli znacie i szukacie przepisu, to w tej książce na pewno go znajdziecie :)Autorzy książki z 1978 roku zapraszają nas do wspólnego poznawania smaków z całej Polski, które jako pierwszy zaczął badać Oskar Kolberg, jeden z najwybitniejszych etnografów ubiegłego stulecia. Dzięki merytorycznemu wstępowi dra Jana Piotra Dekowskiego możemy zapoznać się z kulturą jedzenia sprzed lat, z uwarunkowaniami geograficznymi regionów, a nawet z przyśpiewkami i wierszami folklorystycznymi. Wstęp ten jest cudownym wprowadzeniem w klimat regionalnych dań, których przeróżne smaki i zapachy zebrano na kartach tej książki.Mieszkam w Wielkopolsce, stąd pewnie moja uwaga skupiła się na daniach z tego regionu. Co mnie zaciekawiło?- polewka z kaszy owsianej-gicz cielęca w cieście- kuropatwa po staropolsku- gzik- poznański rogal na Marcina- śnieżkiKto wie, może już wkrótce więcej regionaizmu na blogu? :)