Wykonanie
Jak liczyć kalorie? Czy jest to ważne? Ile powinienem spożywać w ciągu dnia kalorii? Takie pytania często otrzymuję od Was. Ja nie jestem wielkim fanem "chorobliwego" liczenia kalorii. Owszem ogólnie wyliczam zapotrzebowanie i staram się oszacować spożycie
BIAŁEK, TŁUSZCZY I WĘGLOWODANÓW. Uważam, że jest to ważne zwłaszcza w poszczególnych jednostkach chorobowych, w których istotne jest np. zapotrzebowanie na
białko. Liczenie kalorii, a przede wszystkim zapotrzebowania na maktoskładniki jest ważne w żywieniu sportowców. Również w utrzymaniu szczupłej sylwetki, czy też zachowaniu zasad racjonalnego żywienia. Warto zwracać uwagę na to ile w naszych posiłkach znajduje się
białek, tłuszczy i węglowodanów. ....ale też nie ma co przesadzać ;)

Co to są w ogóle kalorie?Często mówimy, że w poszczególnym posiłku lub produkcie mamy kalorie, ale tak na prawdę to potoczne określenie. W dietetyce kalorie używamy jako miernika mierzonego w kilokaloriach (kcal). Kcal to tysiąc kalorii, które określają przyswajanie przez organizm energii, która wraz z pracą narządów, czy też aktywnością fizyczną jest "spalana", czyli zużywana na przeżycie. Innymi słowy, kalorie to energia, dzięki której funkcjonuje nasz organizm.Jak zacząć liczyć kalorie?Najważniejsze jest, aby wyliczyć podstawowe i ponadpodstawowe zapotrzebowanie energetyczne. Możemy do tego celu użyć najbardziej znanego wzoru Harissa i Benedicta.
Pisałam już o tym tutaj .Dla przypomnienia, wzór na podstawową przemianę materii:wzór PPM dla kobiet: 665 , 1 + 9,567xM + 1,85xW - 4,68xL =?wzór PPM dla mężczyzn: 66 , 47 + 13,7xM + 5,0xW - 6,76xL =?gdzie:M-oznacza masę ciała w kilogramachW-wzrost w centymetrachL-wiek w latachCałkowitą przemianę materii obliczamy wg wzoru:PPM x współczynnik aktywności fizycznej = ?Współczynnik aktywności fizycznej:1 , 4 - dla osób o niskiej aktywności fizycznej1 , 7 - dla osób o średniej aktywności fizycznej2 , 0-dla osób o wysokiej aktywności fizycznej (sportowcy, ludzie ciężko pracujący fizycznie)Następnie wyliczamy procentowy rozkład na poszczególne składniki odżywcze, tzn.
białka, tłuszcze i węglowodany:WĘGLOWODANY50-60 %300 – 340g
BIAŁKOokoło15%< 80gTŁUSZCZEokoło30%75 – 80 gPrzy diecie około 2000 – 2500 kcal/dobęO białkach i węglowodanach
pisałam tutj i tutaj .Skąd wiemy ile jest kalorii,
białek, tłuszczy i węglowodanów w poszczególnych produktach?Do tego celu możemy wykorzystywać tablice kaloryczne, są również różnego rodzaju portale, na których znajdziemy informacje o kaloriach. Świetną stroną jest http://www.ilewazy.pl/ .Ja też ostatnio staram się wypróbowywać aplikacje na komórkę, które mi pomagają w oszacowaniu zjadanych przeze mnie w ciągu dnia kalorii. Polecam serdecznie korzystać z takich aplikacji.Dodatkowo czytajmy też etykiety, które są na każdym produkcie z tyłu opakowania.
