ßßß Cookit - przepis na Cukier cytrynowy

Cukier cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na cukier pomarańczowy, który bardzo przypadł mi do gustu i dość często go używam. Dosypuję go nawet do porannej owsianki.
Aby nie marnować również skórek z cytryny postanowiłam poeksperymentować i zrobić cukier cytrynowy. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Cukier ma piękny, intensywnie cytrynowy zapach i smak. Wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, naleśnikami czy placuszkami. Naprawdę warto spróbować!;)
Składniki:
2 cytryny
szklanka białego cukru lub ksylitolu
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Wycieramy je papierowym ręcznikiem i ścieramy ich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy ją na kawałek papieru śniadaniowego i kładziemy na ciepłym grzejniku na noc albo do ciepłego piekarnika (np. gdy będzie stygł po pieczeniu), aż wyschną.
Suchą skórkę mielimy w młynku do kawy na drobny pyłek.
Do szczelnie zamykanego pojemniczka wsypujemy szklankę cukru i zmieloną skórkę. Dokładnie mieszamy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/04/cukier-cytrynowy.html