Wykonanie
Jakiś czas temu opublikowałam przepis na
cukier pomarańczowy, który bardzo przypadł mi do gustu i dość często go używam. Dosypuję go nawet do porannej owsianki.Aby nie marnować również
skórek z cytryny postanowiłam poeksperymentować i zrobić
cukier cytrynowy. Jestem bardzo zadowolona z efektu.
Cukier ma piękny, intensywnie
cytrynowy zapach i smak. Wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, naleśnikami czy placuszkami. Naprawdę warto spróbować!;)


Składniki:2
cytrynyszklanka
białego cukru lub
ksylitoluCytryny sparzamy wrzątkiem. Wycieramy je papierowym ręcznikiem i ścieramy ich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy ją na kawałek papieru
śniadaniowego i kładziemy na ciepłym grzejniku na noc albo do ciepłego piekarnika (np. gdy będzie stygł po pieczeniu), aż wyschną.Suchą skórkę mielimy w młynku do
kawy na drobny pyłek.Do szczelnie zamykanego pojemniczka wsypujemy szklankę
cukru i zmieloną skórkę. Dokładnie mieszamy.