Wykonanie
Dwa dni temu dzieliłam się z
wami przepisem na kruche
ciastka i wspominałam, ze planuję przygotowanie deseru z ich dodatkiem. Tak więc, powstał deser
wiśniowy z
serkiem ricotta i ciachami. Nie jest on pracochłonny, ani szczególnie trudny w przygotowaniu i składa się z łatwo dostępnych składników. Zatem możecie brać się do pracy;)



Składniki na 3 porcje:300g
wiśni *łyżeczka pektyny300g
ricotty2 łyżeczki
cukru waniliowego6 kruchych
ciastek*Użyłam drylowanych
wiśni ze słoika, ale możecie zastąpić je mrożonymi lub świeżymi, oczywiście bez pestek.Do garnka wrzucamy
wiśnie, dolewamy niewielką ilośc
wody- około 1/4 szklanki i dosypujemy pektynę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.Gotowe
wiśnie przekładamy do pucharków lub szklanek. Pozostawiamy je do wystygnięcia, a później wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Ricottę mieszamy z
cukrem waniliowym i nakładamy na gotowe
wiśnie. Wierzch ozdabiamy pokruszonymi
ciasteczkami. Podajemy od razu.Smacznego:)