Wykonanie
Tarta sernikowa lub, jak kto woli, sernik na zimno na spodzie z
herbatników. Czyli nic innego, jak proste i dosyć szybkie w przygotowaniu ciasto, które idealnie nadaje się na piątkowe czy też sobotnie popołudnie do gorącej
kawy z rodziną i bliskimi. W smaku nieco jesienny wypiek, ale trudno powiedzieć jaką obecnie mamy
porę roku. Zima już nie, wiosna jeszcze nie. Może bardziej przedwiośnie. A wracając do ciasta - krótko mówiąc - cud,
miód i orzeszki :)spód:220 g
maślanych herbatników180 g
masłaMasło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Herbatniki zmiksować blenderem na drobny pył, dodać przestudzone
masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki lub zamrażarki aż dobrze stężeje.masa:150 g
twarogu100 g kremówki 36%100 g
mascarpone4 łyżki
mioduTwaróg oraz
miód zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać
mascarpone i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
twarogowo-miodowej. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć na stężały spód z
ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować
orzechami włoskimi.Smacznego! :)
