ßßß
Tarta sernikowa lub, jak kto woli, sernik na zimno na spodzie z herbatników. Czyli nic innego, jak proste i dosyć szybkie w przygotowaniu ciasto, które idealnie nadaje się na piątkowe czy też sobotnie popołudnie do gorącej kawy z rodziną i bliskimi. W smaku nieco jesienny wypiek, ale trudno powiedzieć jaką obecnie mamy porę roku. Zima już nie, wiosna jeszcze nie. Może bardziej przedwiośnie. A wracając do ciasta - krótko mówiąc - cud, miód i orzeszki :)spód:220 g maślanych herbatników180 g masłaMasło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmiksować blenderem na drobny pył, dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki lub zamrażarki aż dobrze stężeje.masa:150 g twarogu100 g kremówki 36%100 g mascarpone4 łyżki mioduTwaróg oraz miód zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać mascarpone i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy twarogowo-miodowej. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć na stężały spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi.Smacznego! :)