Wykonanie
Początkowo miał powstać
mascarpone, wyszedł bardzo kremowy
serek idealny do smarowania. Może to
wina śmietany, bo
serek gotowałam o wiele dłużej niż podają przepisy w internecie i dodałam dużo więcej
soku z cytryny. Były w nim wyczuwalne bardzo delikatne grudki. Tak czy inaczej taki domowy
serek jest bardzo smaczny i z pewnością zrobię go jeszcze wiele
razy. Z 400g
śmietanki wyszło mi 230g
serka- interes średnio opłacalny, ale warto choć raz spróbować zrobić go w domu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste.
Składniki:
śmietanka 30%sok z cytrynyŚmietankę doprowadzamy prawie do wrzenia. Powinna
mieć ok. 85 stopni. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
sok z cytryny- na 400g
śmietanki w
sumie użyłam około 4 łyżek, ale najlepiej dodać na początku niewielką ilość a w miarę potrzeby ją zwiększać. Mieszamy i stawiamy z powrotem na palnik. Nie gotujemy! Gdy zacznie gęstnieć, odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy całość na gęste sitko wyłożone ściereczką lnianą, złożoną gazą lub pieluszką tetrową. Po wstępnym odcieknięciu- około godziny zakrywamy
serek resztą materiału, obciążamy talerzykiem i chowamy do lodówki to, co jeszcze nie zostało zjedzone. Gdy
serek osiągnie już pożądaną konsystencję- u mnie odciekał jeszcze całą noc- przekładamy go na talerzyk.